Terug naar school!

Door Kevjoe op dinsdag 29 september 2015 19:13 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 3.623

Waarschuwing, een enorme lap tekst :)

Had je me 5 jaar geleden, op mijn laatste schooldag gezegd dat ik 5 jaar later opnieuw naar de schoolbanken ging, wel... ik had je gek verklaard. Maar toch is het zover!

Na mijn eerste werkervaringen werd het gewoon heel erg duidelijk dat wat ik wou doen heel erg afweek van wat ik kon doen met mijn studies, en dan kom je op, wat ze zo mooi verwoorden, een punt in je leven waarop je keuzes moet maken. En ik heb een keuze gemaakt, een keuze om voor een opleiding te gaan als systeembeheerder.

Het was een opleiding als een ander, in de lijst tussen zovele anderen, maar toch sprak het me aan. Het leek niet zomaar een nummer in een lijst te zijn, of een zoveelste mogelijkheid om door te gaan. Nee, het was dť mogelijkheid voor mij, datgene wat ik wist dat ik moest doen. Dus na wat bespreken schreef ik mij in voor de infovergadering, die ergens begin september doorging. Maanden zonder nieuws gingen voorbij, tot twee weken op voorhand. Een mail met een uitnodiging, het kwam dichterbij, alle informatie die ik moest weten voor de dag zelf.

Dus dan gaan we vooruit! Ik vertrok die dag met de bus, toch wel een uurtje onderweg, waarbij de bus natuurlijk vertraging moest oplopen en ik een overstap had! Drama, drama, maar gelukkig had ik nog meer dan genoeg tijd om mijn overstap te halen... ik moest zelfs nog wachten! Maar je kent het, op zo'n momenten denk je dat alles misloopt. Maar dat deed het dus niet! Ik nam de bus, stapte af en raakte aan de praat met nog een persoon die voor de opleiding kwam. Het ijs brak direct, de zenuwen al wat weg... en op zoek naar de ingang!
Want, om een of andere reden moet die altijd ver te zoeken zijn. Na hem te vinden vroeg ik naar waar ik juist moest gaan, dat bleek auditorium 2 te zijn. Ik wandelde er naar toe, en het was een echte typische hogeschool-aula. De eerste keer dat ik in zo'n zaal zat! Waar zo'n infovergadering allemaal niet goed voor is! En dan kwam het, wachten tot het begon. Ik zette me ergens achteraan neer, zodat ik een goed overzicht had. De infovergadering begon en ik kreeg tonnen informatie te verwerken, over wat ik allemaal ging leren, wie de cursus organiseerde en wat nog allemaal. Hoe verder de vergadering ging en hoe meer verteld werd over wat we zouden leren, hoe harder ik begon te glimlachen - dit is echt wat ik wil! En dan wat harder nieuws: er waren maar 16 plaatsen. En in die zaal zat gemakkelijk 75 man.

Dat betekende dus dat het moeilijk werd en de moed zakte me al wat in mijn benen. Maar 16 plaatsen en zoveel andere kandidaten, ik achtte mijn eigen kans niet zo hoog in. Maar toch, ik begon aan de testen die volgende op de vergadering en met volle moed begon ik eraan. We moesten vooraan komen zitten voor de testen, eerst zo'n typische testen waarvan je je afvraagt waarom je ze moet doen (rekenopdrachten en welk symbool volgt er in de reeks). Maar ik hou wel van zo'n uitdaging, dus waarom niet! Eens deze gedaan waren kregen we een kennistest, waar je basiskennis over computers werd getest. Ik herinner me nog dat de laatste vraag een kleine valkuil was, maar ik heb me niet laten vangen! Eens deze test gedaan was mocht ik naar huis en als we in aanmerking kwamen, dan werden we uitgenodigd voor een motivatiegesprek. De komende dagen was de spanning om te snijden!

Een volle 8 dagen later kreeg ik een mail met een uitnodiging voor een motivatiegesprek, de opluchting die ik toen voelde was enorm. Ik was er dus nog altijd bij! Ik mocht gaan naar het motivatiegesprek om 9.00u op de eerste dag van de motivatiegesprekken. De eerste persoon dus! Ik moest naar een stad die heel wat verder lag gaan, maar dat was geen probleem, ik stond met plezier op om 6 uur 's morgens om op tijd te komen. Dan, net voor 7 uur vertrok ik thuis met de fiets om naar de bushalte te fietsen (want helaas stopte de juiste bus niet in de buurt...). Een 25 minuutjes later was het dan zover, ik stapte op de bus en wachtte tot hij mij naar mijn bestemming bracht.

En, eens aangekomen wandelde ik naar de afgesproken plaats, ging naar het onthaal waar ze me vertelden waar ik heen moest. Ik ging naar de lift, probeerde ondertussen wanhopig om het nummer van het lokaal niet te vergeten. Ik vond het gelukkig snel, klopte aan en moest nog even wachten. Gelukkig vielen de stresslevels nu best wel mee! En iets later mocht ik binnengaan... dezelfde personen van de vergadering wachtte me op, met z'n drieŽn aan tafel.

Ik begon te vertellen over waarom ze mij moesten kiezen, ik probeerde zo gemotiveerd mogelijk over te komen. Ik vertelde waarom ik dit wou doen, waar ik naartoe wil gaan, alles wat in mij opkwam. Ik had dagen zitten oefenen voor dit gesprek en ik moest eigenlijk niets proberen - alles kwam vanzelf. Want de motivatie, die was er! Het gesprek ging geweldig, en was eigenlijk zeer snel voorbij! Ik herinner me echter wel nog dat ze me vroegen: wat zijn mogelijke moeilijkheden voor deze cursus voor jou? Het enige antwoord dat ik kon bedenken is eigenlijk ook compleet waar... dat mijn vriendin vindt dat ik teveel achter de pc zit. We moesten er allemaal even om lachen ;)

Eens het gesprek gedaan was moest ik weer enkele dagen wachten. Het was nu maandag, ik zou pas donderdag weten of ik mocht starten. De dagen die volgenden waren vreselijk: ik was onzeker, ook al had ik alles gegeven en vertrouwde ik er zo hard mogelijk op, toch piekerde ik elke nacht of ik wel zou mogen starten. En het ergste moest nog komen, want donderdag zat ik de hele dag aan mijn PC gekluisterd, elke mogelijke minuut checkte ik mijn mailbox. Goed nieuws of slecht nieuws, enig nieuws is beter dan geen nieuws! Gelukkig kwam het verlossende antwoord snel... om half 12 kreeg ik de verlossende mail waarin stond dat ik volgens hun een geschikte kandidaat ben. De stress en zenuwen die toen van me afvielen, je kan het niet geloven!

Om het nu kort samen te vatten, ik begin deze week met de opleiding!

Wish me luck!

Meer posts zoals dit ga ik proberen te posten op mijn nieuwe blog, ke.vinpet.it.
Waarschijnlijk zal ik hier ook een aantal posts posten, maar je zal ze niet allemaal hier terugvinden.

Kevin

Volgende: De beste Windows Apps en internetdiensten! 04-'12 De beste Windows Apps en internetdiensten!

ReactiesDoor Tweakers user StrongArmLance, dinsdag 29 september 2015 20:52

Keuzes maken is altijd goed, bewust een keuze maken motiveert je en dan komt alles vanzelf goed, geen wonder dat je bent toegelaten :)

Zelfde meegemaakt met mijn studiekeuze, na 1 informatiedag was het dŠt of niets, heerlijk gevoel als dat lukt natuurlijk. Blijf wel relaxed bij alles, meer dan je best kan je uiteraard niet doen, maar toch, veel succes, maar dat komt vast wel goed!

Door Tweakers user DylanE, woensdag 30 september 2015 08:51

Mooi verhaal, succes man!

Door Tweakers user carbidsjitter, woensdag 30 september 2015 10:13

StrongArmLance schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 20:52:
Keuzes maken is altijd goed, bewust een keuze maken motiveert
Dan moet je uiteraard wel achter die keuze staan. Persoonlijk liet ik mijzelf altijd vroeger teveel leiden van wat 'belangrijk' is in de maatschappij en wat anderen er van vonden.

Succes verder.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 september 2015 10:14]


Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 30 september 2015 13:06

Gefeliciteerd en succes! :D

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 30 september 2015 13:42

Toen ik goed 13 jaar terug aan mijn laatste schooljaar in het middelbaar onderwijs begon was ik er zeker van dat ik niet verder ging studeren. Met mijn diploma Elektriciteit-Elektronica op zak ging ik als Technicus Elektronica werken. Ik wilde geen opleiding en geen baan in de IT, heel de dag achter een bureau zitten, werken op de computer, ... .

Maar kijk nu. We zijn 13 jaar verder. Ik zit al sinds 2009 niet meer op de werkvloer maar ben op een bureau terechtgekomen omdat men iemand nodig had die langs de ene kant voldoende kennis van de werkvloer had en langs de andere kant zijn weg kan vinden op de computer. En wat in 2009 nog begon als een echte bureaucratische job is ondertussen meer en meer geŽvolueerd naar een IT job.

Ik heb iets meer dan 2 jaar terug dan ook besloten om zelf terug te gaan studeren en volg nu de richting Netwerkbeheerder in het avond onderwijs. Enkele weken terug is mijn derde en laatste jaar begonnen. Daarnast lag er gisteren nog een andere verrassing aan de voordeur: mijn bestelde boek voor zelfstudie om RHCSA/RHCE te gaan halen.

Is het mijn lot? Kruipt bloed waar het niet gaan kan? Ik weet het niet. Maar de kans is groot dat ik eind volgend jaar of in 2017 een nieuwe uitdaging ga zoeken in de IT. Een uitdaging waarvoor ik je op mijn 18de voor gek had verklaard.

Het is altijd goed om je eigen toekomst in vraag te durven stellen, en om indien gewenst een andere wending aan je leven te geven.

En neen, ik heb geen spijt van de keuze die ik zoveel jaren terug gemaakt heb. Het heeft enkele dingen mogelijk gemaakt en heeft me ervaring laten opdoen die ik anders nooit gehad zou hebben. Het leven is te kort om veel achterom te kijken. Dan riskeer je achtergelaten te worden.
eerst zo'n typische testen waarvan je je afvraagt waarom je ze moet doen (rekenopdrachten en welk symbool volgt er in de reeks). Maar ik hou wel van zo'n uitdaging, dus waarom niet! Eens deze gedaan waren kregen we een kennistest, waar je basiskennis over computers werd getest. Ik herinner me nog dat de laatste vraag een kleine valkuil was, maar ik heb me niet laten vangen!
Dat zijn typische testen die je ook wel bij solicitaties tegenkomt. Zeker voor vakgebieden waar later logica wel eens belangrijk kan zijn alsook presteren onder druk (daarom ook die potentiŽle valkuil).

Allesinds: succes met de opleiding.

Door Tweakers user MrXzombie, woensdag 30 september 2015 13:47

Leuk geschreven en heel veel geluk en plezier met je nieuwe opleiding. :*)

Ik zelf ben inmiddels al weer 25 en de jaren na het middelbare onderwijs gewerkt. Nu thuis na een burn-out en teruggaan naar school lijkt mij steeds interessanter. Zeker na het lezen van dit stukje toch maar eens goed kijken naar verschillende opleidingen :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 september 2015 13:49]Door Tweakers user Kevjoe, woensdag 30 september 2015 16:40

StrongArmLance schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 20:52:
Keuzes maken is altijd goed, bewust een keuze maken motiveert je en dan komt alles vanzelf goed, geen wonder dat je bent toegelaten :)

Zelfde meegemaakt met mijn studiekeuze, na 1 informatiedag was het dŠt of niets, heerlijk gevoel als dat lukt natuurlijk. Blijf wel relaxed bij alles, meer dan je best kan je uiteraard niet doen, maar toch, veel succes, maar dat komt vast wel goed!
De opluchting die je krijgt als het lukt is inderdaad ongelofelijk! Daartegenoverstaand zou ik wel extreem teleurgesteld geweest zijn moest ik er niet bijzijn, maar ja... dat gevoel moet ik nu eens niet kennen ;)

Reageren is niet meer mogelijk